30 september 2015

A Bugs Life!

Jullie kennen hem misschien nog wel, de Disney film 'A bugs life' of de Nederlandse versie 'Een Luizenleven'. Deze film zal steeds meer werkelijkheid worden en wel op je bord. Het is namelijk het nieuwe eten; insecten! Het is een bron van proteïne en zou in de toekomst deels moeten gaan dienen als vleesvervanger. Er heerst echter een enorme taboe op het eten van insecten en is in Europa (in vergelijking tot Azië) dan ook nog heel ongebruikelijk.

Vorige week stond ik voor school op het Science Makers Event in de Gashouder in Amsterdam, vet leuk met André Kuipers en Dennis Weening als presentatoren. Ik liet met twee medestudenten alle Nederlandse Einsteins van de toekomst kennis maken met het eten van insecten en legde ik ze het belang van insecten eten in de toekomst uit. Vandaag doe ik dat ook voor jullie en zal ik de smaakcombinaties geven die we de jonge slimmeriken voorschotelde tijdens het event.

De wereldbevolking groeit en ook de welvaart in derde wereld landen neemt wat toe. Dit heeft als gevolg dat de vraag naar vlees groeit, en voorlopig zal blijven groeien. Het eten van insecten is zeer duurzaam omdat de uitstoot van broeikasgassen laag is, de omzetting van voer naar vlees snel verloopt en er minder ruimte nodig is voor het groeien. Insecten worden daarom ook gezien als 'het eten van de toekomst'.


Om mensen kennis te laten maken met het eten van insecten werd besloten om de sprinkhanen in chocolade te dompelen zodat het in eerste instantie een beetje verdoezeld werd wat het echt was. We maakten drie smaakjes: komijn met pure chocolade, kaneel met witte chocolade en witte chocolade met een kokos-chili jasje.


Maar hoe maak je deze sprinkhanen klaar? Als eerste is het handig om te weten waar je ze kan krijgen. Momenteel is internet nog steeds het handigste. Sprinkhanen worden bijvoorbeeld veel gebruikt als voer voor bepaalde reptielen en zijn dus redelijk makkelijk te krijgen. Wij kozen voor gevriesdroogde sprinkhaantjes. De pootjes en vleugeltjes moeten er even vanaf gehaald worden. Dit is het enige dat je niet kunt eten.


Vervolgens frituur je de sprinkhanen anderhalve minuut ongeveer bij 180 graden. Je kunt ze zo serveren met wat peper en zout of wat andere lekkere kruiden naar keuze. Lekker sausje erbij et voilà! Het is een beetje uittesten wat je lekker vind. De sprinkhaan zelf heeft een weinig uitgesproken smaak. Het is vooral het idee, het uiterlijk en de textuur die afschrikken.

Wij dompelden ze dus nog in chocolade en verzonnen wat combinaties met verschillende specerijen. Op het Science Makers Event was het een enorm succes! Dus wees creatief en maak je eigen smaak combinaties of probeer het zoals hierboven beschreven. Wil jij op je verjaardag, borrel of ander gezellig samenzijn de blits maken? Serveer dan deze makkelijke duurzame borrelhapjes in plaats van de standaard vlees, kaas en chips!

Durf jij het aan?!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten