24 november 2015

Gepofte zoete aardappel met crème fraîche en spekjes


Een aantal gerechtjes heb ik al gemaakt met zoete aardappel zoals mijn Zoete aardappelpurree met pompoen en feta en de Makkelijke zoete aardappel gratin. Nou had ik nog 1 zoete aardappel over, en natuurlijk moet ook deze op gemaakt worden. Wat ook super lekker en makkelijk is om te maken is een gepofte aardappel uit de oven. 

Vandaag dus een zoete aardappel gepoft in de oven! Daarbij een flinke lik crème fraîche en spekjes en knoflook krokant gebakken. De zoete aardappel moet een tijdje in de oven, maar de tijd dat jij bezig bent in de keuken is super kort! Handig dus al je thuis bent maar nog een hoop dingen te doen hebt.


Wat heb je nodig:
  • 1 zoete aardappel
  • Spekblokjes
  • Crème fraîche
  • Zout, Peper
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • (Optioneel: paprika-, knoflook-, en chilipoeder)

Een zoete aardappel kan nog een beetje vies zijn met aarde enzo. Begin dus met het schoonmaken van de aardappel. Dit kan gewoon met een schuursponsje onder de kraan. Zet ook de oven aan om hem voor te verwarmen op 200 graden. Prik je aardappel helemaal rondom met een vorm. Pak een stuk aluminiumfolie erbij en leg je aardappel hierop. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en wrijf het een beetje door elkaar zodat het over heel de aardappel verdeeld is. Ik vind het lekker om ook wat chilipoeder, knoflookpoeder en paprikapoeder erbij te doen, maar dat is natuurlijk geen vereiste. Hier kun je lekker mee variëren, een hard kruid als tijm of rozemarijn is natuurlijk ook lekker om erbij te doen! Vouw als alles verdeeld is over de aardappel het aluminiumfolie dicht, maar niet te strak om de aardappel heen zodat er wat stoomvorming kan ontstaan. Zorg wel dat je hem goed dichtvouwt, dat er geen lucht in of uit kan. Gooi de aardappel in de oven voor ongeveer 45 minuten tot 1 uur. De tijd is een beetje afhankelijk van het formaat van je aardappel en je oven natuurlijk. Als je aardappel erin zit kan je tussendoor lekker wat anders doen en hoef je er niet naar om te kijken.
Ik had er een lekkere simpele paprika en tomatensalade bij en een hamburgertje, maar dit kan alles zijn natuurlijk. Als je aardappel bijna gaar is kun je wel vast je krokante knoflook en spekjes maken. In een lekkere laag hete olie frituur je in plakjes gesneden knoflook mooi goudbruin. Haal ze eruit na ongeveer 2 minuten en bak in dezelfde olie je spekjes uit. Je kunt de spekjes ook uitbakken in een droge pan (dus zonder olie), maar doe je dit in olie dan bakken ze veel gelijk matiger zodat je niet een zwarte hebt en daartussen ook nog een paar niet zo ver uitgebakken. Het duurt wel iets langer, dus het is maar net hoeveel waarde je hecht aan je spekjes :).

Zodra je aardappel uit de oven kan maak je het aluminiumfolie open en snijd je de aardappel aan de boven kant in. In de inkeping schep je een lekkere hoeveelheid crème fraîche. Strooi je spekjes en knoflookjes erover heen. 1 zoete aardappel vult behoorlijk, dus je hoeft er niet veel naast te maken.

Bon Appétit!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten