27 januari 2016

Caramel & Cinnamon Macarons

Iedereen zegt altijd dat het heel moeilijk is, macarons maken. Maar ik dacht, hoe moeilijk kan het zijn? Uuuh, toch vrij lastig bleek toen ik het ging proberen. Ook bij mij is de eerste keer finaal mislukt, maar toch zagen ze er mooi uit en de combinatie kaneel met caramel was ook erg lekker, dus schrijf ik toch maar het recept voor jullie op. Ik ga het gewoon nog een keer proberen, want oefening baart kunst, toch?

Macarons1


Het begint allemaal met het maken van de macarons koekjes. Het beslag is gemaakt op basis van amandelmeel en eiwit. Dat amandelmeel is niet altijd even makkelijk te krijgen, maar je kunt ook gewoon amandelen zelf fijnmalen.
Wat heb je nodig voor de koekjes:

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram suiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 x 60 gram eiwitten (ongeveer twee eieren)
  • 50 gram water
  • 2 eetlepels kaneel

Meng het amandelmeel met de poedersuiker, het kaneel en de helft van het eiwit. Meng het geheel tot een dik beslag. Maak een suikersiroop van het water en de kristalsuiker. Je verhit het opgeloste suiker tot er "plakkerige belletjes" te zien zijn, en er geen water meer lijkt te verdampen. Haal hem van het vuur af voordat het begint te kleuren. Mix nu de rest van de eiwitten in een vetvrije kom stijf, en voeg in een klein stroompje de suikersiroop toe. Klop door tot het schuim weer kouder aanvoelt.

Voeg nu een klein deel van het eiwitschuim bij het amandelmengsel. En spatel dit erdoor. Dit amandelmengsel mag nu bij de rest van het eiwitschuim en spatel het door elkaar tot een beslag. Met een spuitzak spuit je hiervan cirkeltjes op een bakpapiertje en siliconen matje als je dat hebt. Nu komt het belangrijkste deel. Geduld hebben. De opgespoten rondjes kun je het beste minimaal 1 uur, maar liefst nog langer, laten staan voor het bakken.

Macarons3.jpg

In de tussen tijd kan je afwassen, thee zetten, Netflixen... O, en je vulling maken.

Wat heb je nodig:

  • 250 gram suiker
  • 30 ml room
  • 115 gram boter

Laat de suiker karameliseren en warm gelijktijdig de room in een ander pannetje. Roer niet in de karamel, dat is niet nodig en blijft alleen maar overal aan plakken. Als de suiker een mooie kleur heeft gekregen voeg je de warme room bij de karamel. Deze zal nu flink gaan koken en pruttelen. Houdt het pannetje op het vuur en roer het door totdat de karamel is opgelost in de room. Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de boter toe.
Verwarm de oven voor op 140 graden. Wanneer de macarons een soort huidje hebben gevormd kun je ze in 15 minuten afbakken in de oven. Vervolgens laat je ze afkoelen en spuit je de vulling op een koekje waarna je een andere erop zet. Dit kan ook gewoon met een lepel als je geen spuitzak hebt.
Met dit recept zou het moeten lukken. Bij mij nog niet voor gekomen, maar jullie horen het wanneer ik er in geslaagd ben :)
Lukt het jullie wel om deze beestachtig lekkere koekjes te maken? Laat het maar weten! Tips en tricks zijn natuurlijk altijd welkom!

Macarons2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten